18. 11. 2016.

Studenti FMU. Koncert klase profesora Nikole Kitanovskog, Ana Stanković, Mirjana Matić, Marija Čuposka, Ana Marčetić, Nevena Đoković, Ivana Ristić, Martina Koljenšić i Ljubomir Popović

















SRBIJA IMA TALENTE



Frančesko Paolo Tosti je bio inspirator večeršanjeg koncerta u Domu Vojske Srbije. Sedam devojaka i jedan mladić su izveli 24 kompozicije onog što krasi čitavu lepezu napolitanske raspevanosti.  Za Tostija su tekstove pisali najpoznatiji italijanski pesnici tog doba, pa je lepota zvuka upotpunjena pesničkim vrednostima, što često kod opere nije slučaj.
Nikola Kitanovski se nakon skoro pet meseci ponovo predstavio Beogradu. Još se pamti njegov nastup u “Otelu” i “Pajacima” krajem juna, kada je slavio dvadesetpetogodišnjicu umetničkog rada. Ko je bio u operi, čuo je pravog tenora, ko nije bio, neka zdušno aplaudira drugim beogradskim tenorima.
Ovog puta su pred publiku izašli mladi ljudi iz klase Kitanovskog. Puni energije, poleta, nadahnuća. Pokazali su šta mogu, kojim putem idu, Samouvereni i elegantni, predstavili su raskoš svojih glasovnimh mogućnosti. Jednom rečju, profesor ih je imao čemu i naučiti.
Šteta što beogradska publika nije jurnula da čuje tu, takoreći, decu, jer prilike za ovakvim doživljajem se ne ukazuju često. Naravno, pisac ovih redova dobro pamti, ne tako davno, predstavljanje Operskog studija Dragane Radaković, tako da pojedine večerašnje, da ih sa pravom nazovemo zvezde, nisu otkriće. Ponavljam, šteta što nije bilo vise posetilaca, jer bi čuli one koji će veoma elegantno da zaobiđu našu opersku scenu, uputivši se u Evropu.
Srećno im bilo. Bar će u biografijama da stoji kako su iz Srbije i da su ovde stekli ono osnovno i najbinije znanje.
Stigosmo i do znanja. Znanje se prenosi, ali i krade. Manir naših profesora, prvenstevno mislim na srednjoškolske profesore je da na kocerte idu samo za dan svoje škole. Večeras, osim par profesora sa FMU, primećena je samo  prof. Valentina Taškova iz SM škole “Mokranjac”.  Njena učenica je jedna od onih sedam devojaka. (ne želim da izdvajam nikoga ni po čemu)
O tome kako  profesori muzike mogu da nečemu pokušavaju da uče mlade ljude, a da to isto ne vole, da to isto ne prate, da ne slušajući druge, ne  odmere ono što sami znaju i sami predaju, sa drugima koji to isto rade je...  pisaću u nekom sledećem javljanju o tim “profesorima”. Nisam kriv što u meni proradi cinizam, pa konstatujem V. Taškova mora da postigne uspeh, jer, između ostalog,  prati muzička dešavanja. (Već sam ponavljao kako primećujem po salama i kuloarima ono što drugi i ne slute da postoji)
Ali da se vratim Ani Stanković, Mirjani Matić, Mariji Čuposka, Ani Marčetić, Neveni Đoković, Ivani Ristić, Martini Koljenšić  i Ljubomiru Popoviću. Namerno ponavljam sva ta imena, imena koja treba da se zapamte.
Šteta, sutrašnji mediji će da izveštavaju o ubistvima mladih ljudi, brzoj vožnji, narkomaniji…. Ja sam bar dva puta ponovio imena onih čiji talenat i rad zavređuju, ako ne respekt javnosti, ono bar pažnju, jer pred njima su putevi vrhunske umetnosti.
Sedam  mladih dama podarilo je večeras publici lepotu svojih glasova, odmerenu i veoma sugestivnu glumu, gracioznost i eleganciju, a sa njima i tenor, jer zaboga kako da se peva o ljubavi na napolitansko – sicilijanski način, a da tu nema tenora sa osmehom na licu. Večeras je publika imala SVE.
Profesor Kitanovski je bio malo nervozan. (To već mogu da primate samo oni sa humoritčkih pozicija)  Bio je (bez razloga nerovzan) poput košarkaškog trenera. I sve vreme je,  kao već spomenuti košarkaški treneri, s vremena na vreme, žvakao gumu za žvakanje. Ne zameram mu! Njegov Tim se večeras predstavio javnosti i pobedio!
A hoćete da vam kažem i koga.
Pobedio je Tim Opere, koji je kraj prošlogodišnje sezone proslavio Gala koncertom u Kapetan  Mišinom zdanju, u okviru BELEF-a.. Imam pravo na svoj ukus, pa zato pišem kako se meni ovo večeras mnogo vise svidelo, iako su pevači praćeni samo klavirom na kome je Milivoje Veljić bio poput svih drugih za svaku pohvalu.

Srbija ima talente. Evropo, otvori im vrata!

                                                                                       David Naum



O istim temama, ali na malo drugačiji način:
Laura i muzika.