01. 02. 2017.

Đakomo Pučini "Boemi", Beogradska Opera, Anastasija Holc (Anastasiya Holz) sopran, Dejan Maksimović, Vladimir Andrić, Vuk Matić, Ljubodrag Begović, Sofija Pižurica. Ko je Anastasija Holc?


  


KUKAVIČJE JAJE ZVANO BOEMI

Niste me još ubili, ali sve  mi se čini da se sušim.
Imali smo večeras „Boeme“ Pučinija, ali rekao bih opčinjene od nečastivih sila,  kojima je jedini cilj da uruše Nacionalnu Operu. Veoma sam potkovan što se Anđela i Đavola tiče, ali sa vama ne ulazim u dil u vezi egorcizma u Nacionalnoj Kući. Još me prvi učitelj Miro Glavurtić naučio: „Beži od vlasti i svih oko nje.“ Sumnjam da znate ko je Glavurtić. Rodonačelnik „Medijale“, pa vi  još igrate sa scenografijom i kostimima Olje Ivanjicki.  Ili ne znate ni ko je ona???
Kao što rekoh, ušlo je zlo...
Uvek završavam porukom za Upravu, a sada od nje krećem.
Da rukovodim kućom koja nije popunjena sa više od tri četvrtine, uvukao bih se u salu tek kada se ugase svetla. Večeras je popunjenost bila nešto preko pedeset posto... i ništa.
Naplatili ste nam ulaznice 20% više jer gostuje NEKA Anastasija Holc. Ne objašnjavate na sajtu Opere ko je, nema je na Youtube,  pitam posetioce, niko za nju nije čuo.
Moj zaključak je u dve reči. Kukavičje jaje. Ni prvo ni zadnje.
Obećavali ste nam svojevremeno uspešne srpkinje sa svetskih operskih scena ,  kao gošće. Da ne nabrajam ta zvučna imena. Nismo dobili ni jednu od njih. Dobili smo izgleda Gospođu Holc. Da, Gospođu Holc, jer sve dame preko 21. godine, možete osloviti sa Gospođo, to Vam kaže neko ko veoma dobro poznaje manire.
U ovom Gradu, mislio sam do polovine predstave,  bar desetak mladih dama pevaju kao  ova Gospođa iz inostranstva. Zašto se i njima ne pruži ovakva, ili slična šansa?
U programu ni reči o „Gošći“...  Pitao sam se: Zar je moguće da u programu i na sajtu nema ni jedne jedine reči o „Gošći“. A u pitanju je bio rebus.
Da li glas Gospođe Holc vredi 20% ukupne cene predstave, a pa toliko smo plaćali i Draganu Radaković sa Temišvarskom Operom, a razlika tri svetlosne godine.
Mora da je Pevačko Visočanstvo Holc zahtevalo da nam pokaže svoje plave uvojke, pa je takva bila na sceni, iako (ko još čita libreto) partner hvali njenu „smeđu kosu“. Ili je boemima sve pred očima zatamnjeno. A boemi su:  Dejan Maksimović, Vladimir Andrić, Vuk Matić, Ljubodrag Begović. Mora da im se priviđala neka druga Mimi, smeđokosa. U  scenama međusobnog pevačkog čavrljanja  mogli su da prođu, ali kada neko od njih ostane na sceni sam, pa još treba da  izvede publici poznatu ariju...
Na kraju ko i misli na publiku. Neguje se ona u kaljačama i perjanim jaknama, ta najfrenetičnije aplaudira. Uvek i svuda gde je i obično K od „klasike“.  Ta publika je mogla samo da ode kući ne saznavši kako je pravo ime Mimi, kod koga je školovala glas,  da li joj je pevačka, ili ona druga vanpevačka karijera veća i uspešnija.  Na kraju, njih to i ne interesuje, oni treba samo da se hvale kako su bili na IN mestu, gde je pevala jedna „strankinja“. U sličnoj zabludi ste držali i mene do polovine predstave.  Onda sam rešio rebus. Bravo, rebusi su vam sve teži za odgonetanje.
Večeras su za kaputima pojurili i oni koji ih ostavljaju na garderobi. Kaljenje poublike je u toku. Od one vreline na gala koncertu, kada smo svi ostali u košuljama, spadosmo danas na temperaturu desetak stepeni manje nego onda.Video sam kako je razvodnicama. Pevači smrznuti, takođe. Ili je želja režisera bila da se stekne utisak hladnog francuskog stana i da nam se to uvuče u kosti.
Sve u svemu, opera nam je sve više jektičava. Hladnoća, a to je sinonim za smrt,  se sa scene širi u publiku, ako se ne uradi egzorcizam i dobro okadi cela zgrada, evo novog kukavičjeg jajeta.
Šteta bi bilo da ne spomenem Mizetu, Sofiju Pižuricu. Kao i uvek. Samo u visokim lagama glas zvuči pristojno, po uslovom da se dobro načulje uši. Sve ostalo je na nivou BOSa (Beogradske Operske Scene) Očigledno je da uživa u glumi i to joj je bolja strana. Ako čelnici Dramskog ansambla imaju ideju (sumnjam), želju (nisam siguran) i saznanje da ona postoji (u to apsoluno nisam ubeđen) mogli bi da je angažuju.
Zaključak: Publici je večeras podmetnuto (ponavljam) kukavičije jaje.
Šta će iz njega da se izleže videćemo.
Ni ne nadajte se brzom saznanju. Kod ptičica se to vidi već posle dve nedelje, ali ako je ovo kukavica zvana  noj, bez mesec ipo ništa.
A možda je to opet neki novi rebus.
____________
  Veoma pomno pratim i beležim nastupe mladih pevača u našem gradu. Jasno, ne samo ovde, prema tome u gorenapisano sam ubeđen i imam argumente mnogo jače, nego što i možete da predpostavite.



O istim temama, ali na malo drugačiji način:
Laura i muzika.